Menopoz denince akla ilk olarak sıcak basmaları ve gece terlemeleri gelse de, yapılan yeni ve kapsamlı araştırmalar, kadınların bu önemli dönemle ilgili bilgi seviyesinin oldukça sınırlı olduğunu ortaya koyuyor. Dünyanın farklı bölgelerinden bin kadınla gerçekleştirilen detaylı anket, elektrik çarpması hissi, ağızda yanma ve kulak çınlaması gibi çeşitli belirtilerin ne kadar az bilindiğini gösteriyor. Uzmanlar ise, bu bilinç eksikliğinin giderilmesi ve doğru bilgi akışının sağlanmasının, menopoz sürecinde kadınların yaşam kalitesini artırmada hayati önem taşıdığını belirtiyor.
ÇOĞU KADIN ŞAŞIRTICI BELİRTİLERİN FARKINDA DEĞİL
Henüz perimenopoz veya menopoz dönemine adım atmadan önce 1.000 kadınla gerçekleştirilen detaylı anket, katılımcıların %65’inin bu döneme dair yeterli bilgiye sahip olmadığını ortaya koyuyor. En yaygın ve bilinen belirtiler olan sıcak basmaları ve gece terlemeleri hakkında farkındalık yüksek olsa da, elektrik çarpması, ağızda yanma sendromu gibi diğer pek çok belirtilerden çoğu habersiz. Özellikle, bu belirtileri yaşayan kadınların %94’ü bu durumu bilmiyor. Aynı şekilde; ağızda yanma (yüzde 94), kulak çınlaması (yüzde 93) ve vücut kokusu değişimi (yüzde 86) gibi belirtiler de yaygın olarak bilinmiyor. Ayrıca diş sorunları (yüzde 89), kuru göz (yüzde 84), kuru ağız (yüzde 84) ve kalp çarpıntısı (yüzde 73) gibi diğer çeşitli belirtilerin de fark edilmediği gözlemleniyor.
MENOPOZU YAŞAYANLARIN YARISI HAZIRLIKSIZ YAKALANIYOR
Menopoz dönemini deneyimlemiş veya halen bu süreçte olan 1.000 kadınla yapılan ikinci kapsamlı ankette, katılımcıların %52’sinin bu hayati döneme yeterince hazırlıksız yakalandığını belirttiği görülüyor. Ayrıca, belirtileri fark ettikten sonra ortalama bir yıl içerisinde menopozla ilgili olduğunu fark eden kadınların oranı oldukça yüksekken, her on kadından biri ise iki yıl veya daha uzun bir süre boyunca bu durumu anlamakta güçlük çektiğini ifade ediyor. Bu da eğitim ve farkındalık çalışmalarının ne kadar önemli olduğunu gösteriyor.
EĞİTİM VE AÇIK İLETİŞİM ŞART
Kadın hastalıkları ve doğum uzmanı Dr. Anne Henderson, konuyla ilgili yaptığı açıklamada, “Menopoz, oldukça bireysel ve farklı deneyimler içeren bir süreçtir; fakat pek çok kadın bu döneme hazırlıksız ve yeterince bilgilendirilmeden giriyor” diyerek, bilgi eksikliğinin ciddi bir sorun olduğunu vurguluyor. Henderson, fiziksel değişimlerin yanı sıra ruh hali, duygusal durumlar ve zihinsel fonksiyonlarda da değişiklikler olabildiğine dikkat çekerek, doğru ve güvenilir bilgiye ulaşmanın, açık iletişimin ve destek sistemlerinin önemini bir kez daha hatırlatıyor.
KADINLAR MENOPOZU KONUSUNDA KONUŞMAKTAN ÇEKİNİYOR
Yapılan araştırmaya katılan kadınların %52’si, menopoz konusunda daha fazla eğitim ve farkındalık oluşturulması gerektiğini düşünüyor. Ayrıca, %48’lik bir kesim ise toplum genelinde bu konuda daha bilinçli olunması gerektiğine inanıyor. Katılımcıların %35’i, bu konunun okullarda, üniversitelerde veya çeşitli eğitim kurumlarında ders olarak öğretilmesini talep ediyor. Aynı zamanda, kadınların %21’i menopozun hâlâ bir tabu olduğunu düşünüyor ve bu konuda açıkça konuşmakta çekingenlik yaşıyorlar. Menopozu yaşamış kadınların ise %75’i, yaşadıkları belirtileri başkalarıyla paylaşmak ve bu konuda konuşmakta çekingenlik gösteriyorlar. Bu durum, toplumda menopoz konusunda farkındalık ve iletişim eksikliğinin ciddi boyutlarda olduğunu gösteriyor.