Ana Sayfa Arama Galeri Yazarlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Puan Durumu
Sosyal Medya

Kıbrıslı Türkler lisede başörtüsü düzenlemesini dayatma olarak görüyor

Okullarda başörtüsüne izin veren tüzük değişikliği Kıbrıs Türk toplumunun tepkisini çekti. Karar Türkiye hükümetinin dayatması olarak görülüyor

Okullarda başörtüsüne izin veren tüzük değişikliği Kıbrıs Türk toplumunun tepkisini

Kıbrıs Türk Öğretmenler Sendikası (KTÖS) ve Kıbrıs Türk Orta Eğitim Öğretmenler Sendikası’nın (KTOEÖS) 40 civarında örgütün desteğiyle Başkent Lefkoşa’da yaptığı eylemde laik eğitim ve toplum yapısının tehdit altında olduğu vurgulandı.

Yürüyüş sırasında, “Sen Daha İyilerine Laik’sin Kıbrısım”, “Geçit Yok”, “Biz Atatürk Çocuklarıyız”, “Zorla Güzellik Olmaz, Dayatmaya Hayır”, “Her Çocuk Bir Bireydir, Kendi Söz Hakkı Vardır, Özgür İradesine Dokunma”, “Eğitimime, Yaşam Biçimime, İnancıma, Kültürüme Dokunma”, “Laik, Çağdaş, Toplum Yapısından Ödün Vermeyeceğiz” şeklinde pankartlar taşındı.

Kıbrıs Türk Orta Eğitim Öğretmenler Sendikası (KTOEÖS) Başkanı Selma Eylem; iradeye, değerlere, laik toplum yapısına, eğitime, okullara, kız çocuklarına, kadınlara, geleceğe ve varlığa el uzatıldığını savunarak, bunlara “geçit yok” demek için bir araya geldiklerini söyledi. Bakanlar Kurulu’nun aldığı kararı eleştiren Eylem, toplumun dayatmalara boğun eğmeyeceğini ifade etti:

“Kendi ülkemizde insanca, barış içinde, bağımsız, özgür bir şekilde yaşamak, uluslararası hukuk içerisinde yer almak, anayasanın, yasaların yok sayılamayacağı, suçluların hesap vereceği temiz bir toplumda, eşit, adil, demokratik, laik bir şekilde, Atatürk ilke ve devrimleri çerçevesinde çağdaş, ilerici, eşitlikçi, kendi kendimizi yöneteceğimiz bir düzende, güvenli şekilde yaşamak için, geleceğimiz, çocuklarımız için mücadeleye devam edeceğimizi, asla vazgeçmeyeceğimizi duyurmaya geldik.”

Kıbrıs Türk Öğretmenler Sendikası (KTÖS) Başkanı Mustafa Baybora da ülkede siyasal, sosyal, ekonomik, kültürel çürüme yaşandığını ve toplumsal gerilemenin her geçen gün arttığını söyledi:

“Öğretmen sendikaları bu politikalara karşı kararlı ve cesaretli bir şekilde korkmadan mücadele ederek bugünlere gelmiştir. Geldiğimiz nokta itibarı ile bu mücadele öğretmenin mücadelesi olmaktan çıkmış ve toplumsal bir mücadeleye dönüşmüştür. Atatürk İlkelerine bağlı Laik yaşamı savunmak için buradayız. Kıbrıs laiktir, laik kalacak.”

Başörtüsü kararı yayımlandı

Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti (KKTC) Bakanlar Kurulu tarafından liselerde öğrencilerin başörtüsü takabilmesini serbest bırakan değişiklikler Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe girdi.

Tüzük değişikliğinde, “Lise düzeyindeki öğretim kurumlarındaki öğrencilerin inançlarına saygı göstermek ve bu inançların gerektirdiği tercihleri uygulamalarına imkan tanır. Okul yönetimi tarafından belirlenen okul üniforması ile birlikte (öğrenciler) inançlarının gerektirdiği belirli kıyafetleri giymekte serbesttir. Ancak iş bu kıyafet okul üniformasını kapatamaz.” maddesi yer aldı.

Tüzükte, ortaokullardaki üniformaların okul yönetimi tarafından belirleneceği belirtilerek, başörtüsü konusunda inisiyatif tamamen okul yönetimlerine verildi.

KKTC Milli Eğitim Bakanlığı, tüzük değişikliğine ilişkin okullara ve sendikalara genelge gönderildiğini açıkladı.

Genelgede, “Kıyafet unsurlarının, öğrencinin yüzünü, kimliğini veya iletişim yeteneğini engellemeyecek biçimde sade bir şekilde kullanılması gerekir. Eğitim ortamında yüzü tamamen kapatan kıyafetlerin (peçe, burka, nikab) kullanımı yasaktır.” ifadesine yer verildi.

BAKANLAR KURULU’NDAN AÇIKLAMA

Bakanlar Kurulu Sözcüsü ve Maliye Bakanı Özdemir Berova, dün yapılan Bakanlar Kurulu sonrasında düzenlediği basın toplantısında, hazırlanan tüzükle zorunlu eğitim yaşında olan öğrencilerin kıyafetini belirleme yetkisinin tamamen okul idarelerine bırakıldığını, lise çağındaki öğrencilerin ise okul üniformasıyla birlikte inançlarının gerektirdiği belirli kıyafetleri giymekte serbest olduğunu ifade etti.

Berova, söz konusu tüzüğün, “Öğrencilerin kılık, kıyafet düzenlemesi eğitimde fırsat eşitliğine engel teşkil etmemeli ve pedagojik esaslara uygun olmalıdır. Eğitim ortamında kılık, kıyafet ile her türlü ayrımcılık kabul edilmez.” şeklindeki esaslar doğrultusunda, Birleşmiş Milletler Çocuk Hakları Sözleşmesi ve KKTC Anayasası dikkate alınarak hazırlandığını sözlerine ekledi.