İngiliz The Times gazetesine konuşan ve adının açıklanmasını istemeyen genç bir eylemci “Daha fazla demokratik hak, protesto hakkı istiyoruz. Bugün İmamoğlu’nun arkasında durmazsak, yarın bizim arkamızda duracak kimse kalmaz” diyor.
22 yaşındaki Ayşe adlı bir mühendislik öğrencisi de “Erdoğan’sız hayatı bilemeyecek kadar gencim. Bir sonra gelecek olan daha iyi olmayabilir ama en azından seçme ve deneme hakkımız olur” diye konuşuyor.
“Türk eylemciler Erdoğan’a karşı ayaklandı” başlığını atan Londra merkezli ekonomi gazetesi Financial Times “Polisle karşı karşıya gelen binlerce genç eylemcinin aklındaki en acil soru Türkiye’nin bir demokrasi olarak kalıp kalmayacağı” diyor.
Gazeteye konuşan 37 yaşındaki Seçkin adlı bir eylemci “Bir eşik aşıldı. Artık sessiz kalamayız. Herkes bıktı” ifadelerini kullanıyor.
Barış adlı bir eylemci ise “Mesele sadece İmamoğlu değil. Halkın iradesi için, haklar ve özgürlükler için ayağa kalkmalıyız” diyor.
FT, 2013’te Erdoğan’a karşı girişilen Gezi Parkı protestolarının şiddetle bastırılmasının, muhalefeti uzun süredir engellediğini söylerken, Barış’ın “Bu benim kuşağımın Gezi’si” dedikten sonra polis barikatlarına yüklenen kalabalığa katıldığını aktarıyor.
Bir başka eylemci de, daha önce tutkulu bir İmamoğlu destekçisi olmadığını söylerken “Ama İmamoğlu’na karşı adaletsizlik o kadar büyük ki, hepimizi birleştirdi. Herkes buna seçimli demokrasiye bir saldırı olarak görüyor” diyor.
Söz konusu eylemci “Tutuklanması bize boyun eğdirmek için. Şimdi ayağa kalkmazsak, savunacak bir demokrasimiz kalmayacak” şeklinde konuşuyor.
NYT: Yatırımcılar kaçabilir
ABD’nin Wall Street Journal gazetesi, Erdoğan’ın şiddet olayları nedeniyle muhalefetten hesap sorulacağını söylemesine karşın, göstericilerin altıncı gecede de Saraçhane Meydanı’nı doldurduğunu ve İmamoğlu’nun tutuklanması ve “Erdoğan’ın demokrasiye saldırıları” diye gördükleri olayları protesto etmekte kararlı olduklarını belirtiyor.
Gazete CHP Genel Başkanı Özgür Özel’in “Bu bir miting değil, faşizme karşı meydan okumadır” sözlerine de yer veriyor.
New York Times ise, İmamoğlu’nun gözaltına alınması ve tutuklanmasından sonra “Türkiye genelinde son 10 yıldaki en büyük gösterilerin yapıldığını” vurguluyor.
Yaşananların Türkiye’nin geleceği için ne anlama gelebileceği sorusunu soran gazete İmamoğlu’nun tutuklanmasının, Erdoğan karşıtlarının “giderek daha otoriter hale geldiğini söylediği” taktiklerinin son örneği olduğunu belirtiyor. Erdoğan iktidarı döneminde devlet gücünü ellerinde topladığını ve medya ile yargı üzerindeki nüfuzunu arttırdığı kaydediliyor.
Gazete, İmamoğlu’nun hukuki sorunlarından kurtulabilmesi halinde Erdoğan ile başa baş bir yarışa girebileceğini belirtiyor.
New York Times, İmamoğlu’nun gözaltına alınmasından bu yana borsa ve TL’nin değerinde büyük düşüşler olduğunu söylerken, bazı yatırımcıların hukukun üstünlüğü ve daha fazla istikrarsızlık kaygısıyla ülkeden kaçınabileceği yorumunu da yapıyor.