Alman Hükümetinden Türkiye’deki gözaltı uygulamalarına sert tepki
Alman hükümeti, Salı günü İzmir’de gerçekleştirilen ve aralarında eski İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer’in de bulunduğu toplamda 150’den fazla kişinin gözaltına alınmasını güçlü bir şekilde eleştirdi. Çarşamba günü Berlin’de düzenlenen basın toplantısında, Almanya Dışişleri Bakanlığı sözcüsü, bu gözaltıların Türkiye’de demokrasi ve hukukun üstünlüğü ilkeleri açısından ciddi endişeleri artırdığını dile getirdi.
Sözcü, gözaltına alınan kişilere yöneltilen suçlamaların hukukun üstünlüğü ilkeleri doğrultusunda, en kısa zamanda ve şeffaf bir şekilde aydınlatılması gerektiğinin altını çizdi. Ayrıca, bu uygulamaların Türk yargı sisteminin ve kolluk kuvvetlerinin bağımsızlığına dair soruları beraberinde getirdiğine dikkat çekti.
Gözaltı operasyonlarının, İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu’nun tutuklanmasından yaklaşık 100 gün sonra gerçekleşmiş olması, Avrupa hükümetleri ve uluslararası toplumda yankı uyandırdı. İzmir Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından başlatılan soruşturma kapsamında, gözaltına alınan kişiler yolsuzluk, ihale usulsüzlüğü ve dolandırıcılık suçlamalarıyla karşı karşıya kalıyor. Gözaltına alınanlar arasında Tunç Soyer ve CHP İzmir İl Başkanı Şenol Aslanoğlu da bulunuyor.
İstatistiklere göre, toplam 157 kişi hakkında gözaltı kararı verilmiş olup, şu an itibarıyla 130 kişi gözaltında tutuluyor. Bu gelişmeler, Türkiye’nin iç siyasi atmosferinde ciddi tartışmalara yol açmaya devam ediyor.
Avrupa Parlamentosu’ndan İmamoğlu’na Dayanışma
Öte yandan, Avrupa Parlamentosu (AP) Türkiye Raportörü Nacho Sanchez Amor ile Iratxe Garcia Perez ve bazı milletvekilleri, AP binası önünde “İmamoğlu’na özgürlük” yazılı büyük bir pankart açtı. Amor, yaptığı açıklamada, “Avrupa Parlamentosu Sosyalistler ve Demokratlar Grubu’nun birçok üyesi, Başkan Iratxe Garcia Perez de dahil olmak üzere, bugün Ekrem İmamoğlu ile dayanışma içindedir. Türkiye’deki yerel demokrasiye ve ana muhalefete yönelik sürdürülen saldırılar, özellikle İzmir’de, dün gözaltına alınan 150’den fazla kişinin ardından hız kesmeden devam ediyor.”
Salı günü, İmamoğlu’nun tutuklanmasının 100. gününde düzenlenen Saraçhane mitinginde ise 42 kişinin gözaltına alındığı bildirildi. DW ve ANKA gibi uluslararası haber ajanslarının da takip ettiği bu gelişmeler, Türkiye’deki siyasi ortamın uluslararası alanda yakından izlenmesine sebep oluyor.