Venüs’ü ziyaret etmesi amacıyla tasarlanıp fırlatılan Kosmos-482, maalesef hedefine ulaşamadı.
Hedefi olan Venüs’e ulaşmak yerine, teknik sorunlar nedeniyle yolculuğu tamamlayamadı. Uzun yıllar boyunca Dünya yörüngesinde eliptik bir yörünge üzerinde asılı kalan bu uzay aracı, yaklaşık 1 metre genişliğinde ve 495 kilogram ağırlığındaydı.
Avrupa Uzay Ajansı’nın yaptığı araştırmalara göre, bu küçük ama büyük bir problem yaratan araç, şu an uzayda bulunan milyonlarca küçük çöp parçasından sadece biri. 1 santimetreden büyük yaklaşık bir milyon parçalık bu uzay çöplüğü, 10 santimetreden büyük yaklaşık 50.000 parçayla birlikte, dünya etrafında dönmeye devam ediyor.
Ve ne yazık ki, bu çöplerden biri sonunda Dünya’ya doğru düştü. Hangi bölgeye ineceği merak konusu olan bu parça, sonunda beklenen oldu ve dünyaya düştü.
Roskosmos’a bağlı TsNIMash uzmanlarının yaptığı hesaplamalara göre, Kosmos-482 bugün TSİ 09.24’te atmosfere girdi ve parçalandı. Bu olay, Endonezya’nın batısındaki Hint Okyanusu’na düşen parçanın tamamıydı.
İşte bu hikaye, uzayın derinliklerindeki çöp yığınlarıyla ilgili yeni bir uyarı ve insanlığın uzay çalışmalarındaki sorumluluğunun altını çiziyor.