Kıbrıslı Türk ve Rumların 17 kurumundan oluşan Kıbrıs Diyalog Forumu, ilk kez Kıbrıs’ın tamamının iş gücü verilerinin bir arada yer aldığı dijital veri tabanını tanıttı. Etkinlikte konuşma yapan BM Genel Sekreteri Kıbrıs Özel Temsilcisi ve BM Kıbrıs Barış Gücü Misyon Şefi Colin Stewart, “Kuzey’in ekonomik izolasyonunun, kuzeyde yaşayan insanlar için ciddi bir baş ağrısı ve sıkıntı yarattığını” söyledi.
Bu gibi çalışmaların iki taraf arasındaki etkileşimin artmasına ve çözüme yardımcı olacağını kaydeden Stewart, on binlerce insanın ekonomik nedenlerle Kuzey ile Güney Kıbrıs arasında seyahat ettiğini belirterek, siyasi çözümün mihenk taşlarından birinin bu tarz girişimler olduğunu vurguladı.
İki taraf arasındaki ekonomik farkın Kıbrıs sorunu açısından en can sıkıcı noktalardan biri olduğunun altını çizen Stewart, “Kuzey’in ekonomik izolasyonunun, Kuzeyde yaşayan insanlar için ciddi bir baş ağrısı ve sıkıntı yarattığını” söyledi:
“50 yıldır toplanan ampirik veriler de bunun böyle olduğunu gösteriyor. Maalesef çözüm süreciyle ilgili tedbirler, olumlu neticelere ulaşmadı. Ada’nın kuzeyi ekonomik olarak Türkiye’ye daha da bağımlı hâle geldi. Güney ile Kuzey arasındaki ekonomik bağ zaman içerisinde izolasyondan dolayı kayboldu.”
BERTEZZOLO: ÇÖZÜMLER KANITA DAYALI OLMALI
Avrupa Komisyonu Kıbrıs Çözüm Destek Birimi Başkanı Giulia Bertezzolo, adada benimsenen tavırların bazen yanlış varsayımlar ya da bilgi eksikliklerine dayanabildiğini söyleyerek, “Rehber, sorunlara çözümler bulabilmemiz ve kanıta dayalı politikalar belirleyebilmemiz adına kritik” dedi.
Rehberle ilgili çalışmanın devamının gelmesi ve politika önerileri ile desteklenmesi temennisinde bulunan Bertezzolo, müzakerelerin kısa süre içinde başlamasının beklendiğini anımsatarak, rehberin bu açıdan da önemli olduğunu anlattı.
‘ÇÖZÜM SONRASINA DAİR ADIMLAR’
Çalışmanın sadece rakamlardan ibaret olmadığını, ekonomik uyum ve iş dünyasının geleceği açısından da önemli olduğunu anlatan Kıbrıs Türk Sanayi Odası (KTSO) Asbaşkanı Sercan Görgüner Bahçeci ise ne yönde politikalar uygulanması gerektiğinin rehberde yer alan bilgilerden hareketle görülebildiğini belirtti.
Kıbrıs Türk İşçi Sendikaları Federasyonu (Türk-Sen) Genel Başkanı Arslan Bıçaklı da, rehberin olası bir çözüm sonrasında nasıl adımlar atılması gerektiğine dair önemli veriler içerdiğini dile getirdi.
Bıçaklı, işçilerin geçişlerde sıkıntılar yaşadığını belirterek geçiş kapısı sayısının ciddi şekilde artırılmasına ihtiyaç olduğunu belirtti.
İşgücü Piyasası Veri Tabanı
İş gücü istatistiklerine yönelik Kıbrıs’ın tamamından verilerinin yer aldığı rehber 17 örgütün yer aldığı Kıbrıs Diyalog Forumu İşgücü Piyasası Çalışma Grubu tarafından hazırlandı.
Çalışma grubunda, Devrimci İşçi Sendikaları Federasyonu (DEV-İŞ), Kooperatif Görevlileri Sendikası (KOOP-SEN), Kıbrıs Türk Amme Memurları Sendikası (KTAMS), Kıbrıs Türk İşçi Sendikaları Federasyonu (Türk-Sen), Kıbrıs İşçi Federasyonu (PEO), Kıbrıs İşçi Konfederasyonu (SEK), Kıbrıs Amme Memurları Sendikası (PASYDY), Kıbrıs Türk Esnaf ve Zanaatkarlar Odası (KTEZO), Kıbrıs Türk Sanayi Odası (KTSO), Kıbrıs Türk Ticaret Odası (KTTO), Kıbrıs Ticaret ve Sanayi Odası (KEBE), Kıbrıs İşveren ve Sanayi Birliği (OEB), Kıbrıs Otel Birliği (PASYXE), Cumhuriyetçi Türk Partisi (CTP), Ulusal Birlik Partisi (UBP), Emekçi Halkın İlerici Partisi (AKEL), Democratic Rally (DİSİ) yer aldı.
Rehber 100’den fazla etkileşimli tablo içeriyor. Ücretler, hayat pahalılığı, istihdam, işsizlik, sosyal güvenlik, ticaret başlıklarında bilgiler içeren rehbere, Türkçe, Yunanca ve İngilizce dillerinde libguides.cydialogue.org/labour adresinden ulaşılabiliyor.