İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı’nın Soruşturması ve Sonuçları
İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından, Cumhurbaşkanı adayı ve İstanbul Büyükşehir Belediye (İBB) Başkanı Ekrem İmamoğlu’nun lisans diplomasının sahte olduğu iddiaları üzerine başlatılan detaylı soruşturma tamamlandı. Bu kapsamda hazırlanan iddianamede, İmamoğlu’nun “zincirleme şekilde resmi belgede sahtecilik” suçundan 2 yıl 6 aydan 8 yıl 9 aya kadar hapisle cezalandırılması talep edildi.
İddianamedeki Detaylar ve Suçlama
İddianamede, İmamoğlu’nun İstanbul Üniversitesi’ne yatay geçiş yaparken, kendisini Doğu Akdeniz Üniversitesi (DAÜ) öğrencisi gibi gösterdiği iddia edildi. Ayrıca, İstanbul Üniversitesi’ne ibraz edilen belgelerin Yükseköğretim Kurulu (YÖK) tarafından tanınmadığı ve belgelerin, University College of Northern Cyprus (UCNC) adlı kurumun broşür ve transkriptleri olduğu öne sürüldü.
İddialara göre, İmamoğlu’nun, DAÜ öğrencisi olmamasına rağmen, İstanbul Üniversitesi kütüğüne DAÜ öğrencisi olarak kaydedildiği ve bu durumun sahte belge düzenleme amacı taşıdığı iddia edildi. Böylece, kendisinin gerçek eğitim durumu gizlenerek, sahte belgelerle kamuoyunu yanıltmaya çalıştığı öne sürüldü.
Siyasi Yasak ve Cezai İşlemler
İddianamede, ayrıca, İmamoğlu’nun kasıtlı olarak işlemiş olduğu suç nedeniyle hapis cezasına mahkûm edilmesi halinde, Türk Ceza Kanunu’nun (TCK) 53’üncü maddesi gereğince belli haklardan yoksun bırakılmasına karar verilmesi talep edildi. Bu madde, “kasten işlenen suçlar nedeniyle hapis cezasına çarptırılan kişilere siyasi yasak uygulanmasını” öngörmektedir.
Ayrıca, sahte olarak elde edildiği iddia edilen evraka TCK’nın 54’üncü maddesi uyarınca el konulması kararı da talep edildi. Tüm bu işlemler, adli makamlarca değerlendirilmek üzere Asliye Ceza Mahkemesine sevk edildi.
CHP ve Kamuoyunun Tepkisi
İddianameye ilişkin CHP Grup Başkanvekili Ali Mahir Başarır, sosyal medya platformu Twitter üzerinden yaptığı açıklamada, “Cumhurbaşkanı adayımız Sayın Ekrem İmamoğlu’na ‘sahte diploma’ kumpasıyla 8 yıl 9 ay hapis ve siyasi yasak istendi! İmamoğlu’nun diplomasıyla ilgili ‘usulsüzlük olmadığı’ yönünde rapor veren dekan, hukuksuzluğa dayanamayarak istifa etti. Bu sahte olan diploma değil, bu iktidarın adaletsizliği ve hukuksuzluğu!” ifadelerini kullandı.
Öte yandan, İstanbul Üniversitesi, CHP’nin Cumhurbaşkanı aday olarak belirlenmeye hazırlandığı İmamoğlu’nun lisans diplomasını 18 Mart’ta iptal etmişti. İmamoğlu ise, bir gün sonra, hakkında başlatılan “yolsuzluk” ve “terör” suçlamalarıyla ilgili soruşturmalar nedeniyle gözaltına alınmıştı.
Son Durum ve Önemi
Bu gelişmeler, siyasi arenada geniş yankı uyandırmış ve İmamoğlu’nun adaylığıyla ilgili tartışmaları daha da alevlendirmiştir. Hem hukuki süreç hem de siyasi değerlendirmeler, önümüzdeki günlerde kamuoyunun gündeminde önemli yer tutmaya devam edecektir.