Yangına İlişkin Dava ve Duruşma Süreci
Bolu Kartalkaya’daki Grand Kartal Otel’de meydana gelen ve 78 kişinin yaşamını yitirdiği, 133 kişinin ise yaralanmasına sebep olan büyük yangına ilişkin yargılama süreci, Bolu 1. Ağır Ceza Mahkemesi tarafından yürütülüyor. Dava kapsamında tutuklu ve tutuksuz toplam 32 sanık bulunmakta olup, mahkeme dördüncü gününde duruşmayı sürdürüyor.
Adliyenin fiziki yetersizlikleri nedeniyle duruşma, Bolu Sosyal Bilimler Lisesi’nin spor salonunda gerçekleştiriliyor. Duruşmaya, otelin baş aşçısı ve hem müşteki hem de tutuksuz sanık konumundaki Reşat Bölük’ün çapraz sorgusu ile devam ediliyor.
Soru-Cevap ve Sanık Hakları
Müşteki ve müşteki avukatı Yüksel Gültekin, sanık Bölük’e çeşitli sorular yöneltti. Ancak, Bölük’ün avukatı, “Müvekkilim, meslektaşımın yönlendirmeli sorularına karşı susma hakkını kullanacaktır. Aynı sorular başka müşteki avukatları tarafından sorulursa, yanıt verecektir” diyerek, sanığın susma hakkını tercih ettiğini belirtti.
Bunun üzerine, sanık Bölük, avukat Gültekin’in tüm sorularına karşılık olarak susma hakkını kullandı. Bu süreçte, avukatların ve sanığın ortak duruşma hakları ve sorulara yanıt verme durumları dikkat çekti.
Soru-Cevaplar ve Teknik Tespitler
Müşteki avukatının, “İşe alımı ve onay süreçleri nasıl gerçekleşiyor?” sorusuna, sanık Bölük, “Mutfağa alınanlara ben karar veriyorum. Emir Aras da işe alımların denetimini ve onayını gerçekleştiriyor” yanıtını verdi.
Yasin Karagöl’ün, sanık Reşat Bölük’ün grill ızgarasında sorun olduğu iddiasına ilişkin ifadesi ise, “İşteki grill plate’te ciddi bir arıza olduğu belli. Çalışmasında sıkıntı mevcut. Kendiliğinden bozulma ihtimali göz ardı edilmemeli” şeklinde oldu.
Sanığın Savunması ve Yangın Anına İlişkin Açıklamalar
Yurt dışında çalışıp, vizesi sona erince Türkiye’ye gelen ve İŞKUR aracılığıyla Grand Kartal Otel’de işe başlayan, tutuksuz sanık Yiğithan Burak Çetin’in savunması alındı. Çetin, şu ifadeleri kullandı:
“İŞE GİRERKEN YANGIN EĞİTİMİ ALMADIM, İŞ YERİNDE TATBİKAT DA YAPILMADI”
Çetin, tahliyeler sırasında Emir Aras’ın talimatlar verdiğini ve merdiven temini gibi işlemleri yürüttüğünü belirtti. Ayrıca, yangın eğitimi veya tatbikat yapılmadığını, işe girişte kendilerine verilen kitapçıklarda da yangın ve acil durum bilgisi bulunmadığını vurguladı. Yangın anında alarmın çalmadığını ve kapıların açılma nedenlerinden birinin de alarmın çalacağını düşünmeleri olduğunu ifade etti. Ayrıca, yangından sonra odasına çıkmadığını ve elinden geleni yapmaya çalıştığını ekledi. Çetin, otelde çalışan bazı arkadaşların sigara içmesine rağmen yangın alarmının çalışmadığını da sözlerine ekledi.
Yangını Fark Edip Bağırma Durumu
Çetin’in savunmasının ardından, yangını fark ettiği anın görüntülü kaydı izletildi. Müşteki avukatının, “12’nci katta özel bir müşteri kalıyor ve o kurtarılıyor. Bu müşteri kimdir?” sorusuna, sanık Çetin, “Bilmiyorum” yanıtını verdi.
Resepsiyondaki telefonu kullanarak misafirleri aramama gerekçesine ilişkin sorulara ise, Çetin, “Resepsiyondaki telefonumu kullanamama sebebim, merdiven boşluğundaki dumanın tamamen resepsiyona ulaşmasıdır” dedi. “Otelin içinde yangın var diye bağırdınız mı?” sorusuna ise, “Otelin içinde bağırmadım, telefon görüşmesi yapıyordum. Dışarıda bağırdım” şeklinde cevap verdi.
Duruşma Arası ve Devamı
Duruşma, saat 14.45’e kadar ara verilerek, devam etmek üzere ertelendi. Mahkemenin önümüzdeki günlerde yargılamanın detaylarını sürdüreceği bildirildi.