Ana Sayfa Arama Galeri Yazarlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Puan Durumu
Sosyal Medya

Kazakistan ile Güney Kıbrıs yakınlaşıyor, Ankara kaygılı

Türk Devletleri Teşkilatı üyesi Kazakistan, Ankara’yı kızdıracak bir adım atarak Güney Kıbrıs’ta büyükelçilik açtı. İki ülkenin liderleri yakında birbirlerini ziyaret edecek

Türk Devletleri Teşkilatı üyesi Kazakistan, Ankara'yı kızdıracak bir adım atarak

Kazakistan’ın Kıbrıs Cumhuriyeti’ne atadığı yeni Büyükelçisi Nikolay Zhumakanov, Kıbrıslı Rum lider Nikos Hristodulidis’e güven mektubunu sundu. Büyükelçi, mektubun kabulünde yaptığı konuşmada “Kazakistan, Kıbrıs Cumhuriyeti’nin uluslararası alanda tanınan sınırları içindeki egemenliğini ve toprak bütünlüğünü kararlılıkla desteklemektedir” ifadelerini kullandı.

“Kıbrıs’ın, uluslararası hukuk, egemenlik ve toprak bütünlüğü ilkelerine bağlı kalma konusundaki kararlılığını takdir ediyoruz” diye konuşan Yeni Büyükelçi Zhumakanov, Rum yönetiminin “bölgedeki barışı ve istikrarı teşvik etme konusundaki sürekli çabalarını” kutladı:

“Tüm uyuşmazlıkların uluslararası hukuka uygun olarak, barışçıl diyalog ve diplomatik yollarla çözülmesi gerektiğine inanıyoruz. Kazakistan, Kıbrıs ile işbirliğine büyük önem veriyor ve ülkenizi Avrupa Birliği ile daha geniş Akdeniz bölgesinde önemli bir ortak olarak görüyoruz.”

‘Türkiye işgalci, kınanmalı’

Kıbrıslı Rum Lider Hristodulidis ise Kazakistan’ın elçilik açmasını bir dönüm noktası olarak değerlendirdi ve “Kıbrıs’ın bağımsızlığı, egemenliği ve toprak bütünlüğü konusundaki sarsılmaz desteğinden dolayı Kazakistan’a şükranlarımı sunuyorum” diye konuştu. Hristodulidis, “Türkiye’nin Kıbrıs’ta 50 yıldır işgalci olduğunu” öne sürerek bu durumun uluslararası arenada kınanması gerektiğini de belirtti.

Kıbrıs Cumhuriyeti ocak ayı sonunda Kazakistan’a tarihinde ilk kez büyükelçi atamıştı.

KAZAKİSTAN – KKTC GERİLİMİ

Kazakistan, 2023 yılında Astana’da düzenlenen Türk Devletleri Teşkilatı (TDT) zirvesine gözlemci üye statüsüne rağmen KKTC’yi davet etmemişti.

TDT, bağımsız Türk devletleri arasında siyasi, ekonomik, kültürel ve stratejik iş birliğini güçlendirmek amacıyla kurulan uluslararası bir örgüt. 2009 yılında Nahçıvan Anlaşması ile kurulan teşkilat, Türk dünyasını ortak bir çatı altında birleştirmeyi hedefliyor.

Örgütün tam üyeleri arasında Türkiye, Azerbaycan, Kazakistan, Kırgızistan ve Özbekistan bulunuyor. Macaristan, Türkmenistan ve Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti (KKTC) ise gözlemci statüsünde yer alıyor.

TDT, ticaret, enerji, ulaştırma, güvenlik ve kültürel alanlarda ortak projeler geliştirerek üye ülkeler arasındaki iş birliğini artırmayı amaçlıyor.