Ana Sayfa Arama Galeri Yazarlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Puan Durumu
Sosyal Medya

Fiyatlar düşüyor, 15 yıl içinde 650 milyon insansı robot geliyor

İnsansı robotların, cep telefonları ve elektrikli otomobillerden sonra kitlelerin en çok benimsediği cihaz olması bekleniyor. Çin, robot bileşenlerinin birçoğunu hâlihazırda üreten ülke olarak avantaj sahibi. Pekin yönetimi de bu alanda çalışan şirketlere fon aktararak sektörü destekliyor

İnsansı robotların, cep telefonları ve elektrikli otomobillerden sonra kitlelerin en

Çin’in öncü robot üreticisi Unitree’nin genel merkezine giden ziyaretçilerin 1.3 metre uzunluğunda, gümüş renkli G1’i itip tekmeleyerek insansı robotun dengesini test etmeleri serbest.

Hangzhou merkezli grup, gelişmekte olan endüstriyi insan benzeri makineler üretecek şekilde dönüştürme çabasının gücünü gözler önüne seriyor. Bu robotlar, sahiplerinin kendilerini koşmaları, dans etmeleri ya da kung-fu tekmeleri atmak üzere kodlamalarına olanak tanıyan açık kaynaklı bir yazılımla destekleniyor.

Unitree, aralarında AgiBot, Engine AI, Fourier ve UBTech’in de bulunduğu ve son aylarda sosyal medya için hazırlanmış video gösterileriyle dikkat çeken bir grup Çinli start-up’a liderlik ediyor. Çin’in büyük bahar festivali galasında Unitree’nin 16 H1 botu milyonlarca izleyiciye canlı yayınlanan bir gösteri sırasında senkronize bir halk dansı sergiledi.

“Çığır açan bir iPhone anı”

Bu gösteri, Çin’in ABD ile teknoloji rekabetinde yeni bir gösterge haline gelebilecek insansı donanım üretme kabiliyetinin etkileyici bir örneğiydi. Yatırım bankalarının analistleri, insansı robot sektörünün akıllı telefonlar ve elektrikli araçlardan sonra yaygın olarak benimsenen bir sonraki cihazı üretebileceğini tahmin ediyor. Unitree’nin CEO’su ve kurucusu Wang Xingxing sektörün beş yıl içinde çığır açan bir “iPhone anı” yaşayacağını düşünüyor.

ABD içindeki rekabette otomobil üreticisi Tesla, Google ve Meta gibi büyük teknoloji şirketleri ve Boston Dynamics, Figure ve Agility Robotics gibi robotik start-up’lar yer alıyor. Şimdilik Japonya ve Avrupa’daki dört büyük endüstriyel robot üreticisi, insansı robotlar üretmek yerine insanlarla birlikte çalışacak cihazlar üretmeye odaklanmış durumda.

Ancak araştırmacılara göre, Çin’in derin elektronik ve elektrikli araç tedarik zinciri, insansı robotların bileşenlerinin birçoğunun halihazırda ülkede üretilmesi ve elektrikli araçlara dahil edilmesiyle ülkeye bir avantaj sağlıyor.

Bunlar arasında enerjiyi harekete dönüştüren aktivatörlerin yanı sıra piller ve lidar gibi görüş sistemleri de var. Analistler, yine de ABD‘nin hareketli parçalar konusunda lider teknolojilere sahip olduğunu ve Nvidia yapay zeka işlemcilerinin halen çoğu insansı robotun beyninde kullanıldığını söylüyor.

Yatırım bankası Jefferies’ten endüstri analisti Johnson Wan, “Çin donanım konusunda çok iyi, ancak inovasyon ve yazılım konusunda ABD’nin hâlâ avantajı var” diyor.

Ancak Çin’de bileşenler o kadar ucuz ki Bank of America analistleri Tesla’nın ikinci nesil Optimus robotunun içeriğinin Çinli olmayan tedarikçiler yerine Çinli parçalar kullanılması halinde yaklaşık üçte bir oranında daha ucuza mal olacağını tahmin ediyor. “Hünerli el” diye tabir edilen parçayı üreten sadece yedi ABD’li şirket var. Çin’de ise bu sektörde 25 şirket faaliyet gösteriyor.

Ucuz Çin donanımı, bir zamanlar birkaç seçkin laboratuvarda ve Massachusetts Institute of Technology’nin yan kuruluşu olan Boston Dynamics gibi şirketlerde yoğunlaşan türden deneylerin yayılmasını sağladı.

Bernstein analistleri Çin’in kaydettiği ilerlemeyi elektrikli araç pazarına hakim olma sürecine benzetiyor.

Pekin geçen ay insansı robotları desteklenmesi gereken stratejik bir sektör olarak kabul ederek yeni şirketlere fon aktarmaya başladı. Unitree’nin kurucusu Wang kısa bir süre önce Devlet Başkanı Şi Cinping ile bir araya geldi. Unitree ürünlerini Çin ordusuna satmadığını vurgulamasına rağmen, ülkenin güvenlik güçleri tatbikatlarda start-up’ın robot köpeklerini kullanmayı denedi.

Çinli gruplara ülkenin sanayi politikası da destek oluyor. Çin Sanayi ve Bilgi Teknolojileri Bakanlığı, sektör için önemli teknolojik engellerin aşılmasına yönelik bir rota çizen iddialı bir yol haritası yayınladı. Devlet tarafından yönetilen yeni bir 137 milyar dolarlık girişim sermayesi fonu, sektöre mali güç katacak.

Devlet robot çiftlikleri kuruyor

Şangay, robotlar için devlet destekli bir eğitim çiftliği kurdu. Burada insansı robotlar, manevraları kendi başlarına yapabilmeleri için gerekli verileri toplamak üzere belirli görevleri tekrar tekrar yerine getiriyorlar. Projenin destekçilerinden biri olan devlete ait Shanghai Electric, tesiste 100 insansı robotun bulunduğunu ve 2027 yılına kadar bin adet genel amaçlı robotun eşzamanlı eğitiminin planlandığını söylüyor.

Amaç, insansı robotların bir görevi tekrar tekrar yerine getirme konusunda uzmanlaşmak üzere inşa edilen endüstriyel robotlara yetişmesi için zemin hazırlamak, böylece fabrika otomasyonunun artırmak. Bu da insansılar için ticari bir iş modeli sağlayacak.

Shenzhen merkezli endüstriyel otomasyon devi Inovance‘ın robotik başkanı Chen Guishun, insan benzeri robotların büyük umut vaat ettiğini ancak videolarda viral olan gösterişli iki bacaklı insansı tipin şart olmadığını söyledi.

Chen, “İki ayaklı hareket, enerji verimliliği en düşük ve en pahalı çözümdü. Paletli veya tekerlekli yapılar da aynı şekilde hareket kabiliyeti sağlayabilir” diyor.

Bazı yerel Çin polis birimleri mahalle devriyelerinde robot köpekleri, kimi zaman da insansıları kullanmaya başlarken, mağazalar da eğlence değeri için insansıları istihdam ediyor. Fabrikalar üretim hatlarında insansı robotları kullanmanın ilk aşamalarında.

Unitree şimdilik robotlarının çoğunu üniversitelere ve araştırma laboratuvarlarına gönderiyor.