Dünya liderleri Ukrayna’daki savaşla meşgul olsa da bazı Avrupalılar, Rus ordusunun Avrupa ile olan sınırında sessizce neler yaptığı hakkında endişeli. Askeri mühendisler Finlandiya sınırının yaklaşık 100 mil doğusunda, Rusya’nın Petrozavodsk kentinde yeni bir ordu karargahı kurmayı planlıyor. Putin üslerini genişletiyor ve Ukrayna’dan uzak Avrupa sınır bölgelerine daha fazla asker göndermeye hazırlanıyor.
Batılı asker ve istihbarat kaynaklarına göre çoğu şu anda Ukrayna’da savaşan o askerlerin, NATO ile yüzleşmeye hazırlanan Rus ordusunun omurgasını oluşturması bekleniyor. Kremlin orduya alımları genişletiyor, silah üretimini güçlendiriyor ve bölgede demiryollarına yatırım yapıyor. 1940 yılında Sovyetler Birliği’ne topraklarını teslim etmek zorunda kalan Finlandiya, on yıllardır Moskova ile çatışmaktan kaçınmaya çalıştı. Şimdi ise Ukrayna’nın işgalinin ardından NATO’ya katılan ülke, sınırlarını elektronik savunma sistemleri ve dikenli tel çitlerle güçlendiriyor.
WSJ’nin aktardığına göre Rusya’daki askeri uzmanlar, Fin sınırı yakınlarındaki aktiviteleri Kremlin’in NATO’yla potansiyel bir savaşa hazırlığı olarak niteliyor. Savunma üzerine çalışmalar yapan Moskova merkezli düşünce kuruluşu Strateji ve Teknoloji Analizi Merkezi Direktörü Ruslan Pukhov, “Askerler Ukrayna’da döndüğünde hasım olarak gördükleri bir ülkenin sınırına bakıyor olacaklar. Son on yılda ortaya çıkan mantık NATO’yla bir çatışma beklediğimize işaret ediyor” dedi.
Rusya NATO’nun doğu sınırındaki askeri varlığını yükseltmeye hazırlanırken Putin ordunun 1.5 milyon askere genişletilmesini emretti. Ukrayna’nın işgalinden önce bu sayı 1 milyon civarıydı. Rusya, savaş öncesinde GSYİH’sinin yüzde 3.6’sı olan askeri harcamalarını bu yıl yüzde 6’nın üzerine çıkardı. Buna karşılık, ABD geçen yıl GSYİH’sinin yüzde 3.4’ünü, AB ülkeleri ise ortalama yüzde 2.1’ini askeri harcamalara ayırdı. Harcamaların artması sonucunda fabrikalarda üretim arttı, savunma sanayi firmaları imalat hatlarını genişletti ve hatta yeni tesisler açtı. Batı istihbarat tahminlerine göre, 2021’de, işgalden önce Rusya, ana muharebe tanklarından olan T-90M’den yaklaşık 40 adet üretmişti. Şu anda ise yılda yaklaşık 300 adet üretiyor. Finlandiyalı üst düzey bir askeri yetkili, bunların neredeyse hiçbirinin Ukrayna’daki cepheye gönderilmediğini, daha sonra kullanılmak üzere Rusya topraklarında tutulduğunu söyledi.
“Rus ordusu, çoğu analistin öngördüğünden daha hızlı bir şekilde yeniden yapılanıyor ve büyüyor. Ordu, bugün savaşın başında olduğundan daha büyük” —ABD’nin Avrupa’daki kuvvetlerinin komutanı General Christopher Cavoli
Batılı yetkililer, Moskova’nın Batı’yı istikrarsızlaştırma ve Ukrayna’ya verdiği desteğin intikamını alma kararlılığının kanıtı olarak, Rusya’nın son yıllarda Avrupa’da gerçekleştirdiği gizli operasyonları gösterdi. Rus askeri istihbaratının, nakliye devi DHL’in uçaklarına yangın çıkaran cihazlar yerleştirme ve bir Alman silah üreticisinin CEO’sunu öldürme planlarının arkasında olduğu düşünülüyor.
Bir Avrupa istihbarat yetkilisi, Rusya’nın, önemli bir Rus nüfusa sahip Estonya gibi küçük bir NATO ülkesine saldırarak ittifakın bütünlüğünü test etmeye çalışabileceğini söyledi.