Ana Sayfa Arama Galeri Yazarlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Puan Durumu
Sosyal Medya

Bekarlık pandemisi: Y ve Z kuşağı evliliğe hayır diyor

Y ve Z kuşağının evliliğe mesafesini “Bekarlar Pandemisi” başlığıyla kapağına taşıyan Newsweek, bu durumun nedenlerini sorguladı: Sosyal medya herkese geniş bir dünya sundu. “Friends” ve “Sex and the City” gibi diziler gençlere özgürlük hayali sattı. Kadınlar artık evliliği sigorta poliçesi olarak görmüyor

Y ve Z kuşağının evliliğe mesafesini “Bekarlar Pandemisi” başlığıyla kapağına

Daha az sayıda insanın geleneksel evlilik ve aile kurma yolunu tercih etmesiyle birlikte, dünya genelinde evlilik ve doğum sayısının azalması kriz yaratıyor. Newsweek bu durumu ‘Bekarlar pandemisi’ başlığıyla kapağına taşıdı:

Dünya genelinde bir doğurganlık krizi yaşandığı sır değil. Doğurganlık oranlarının kadın başına 2.1 doğum olan nüfus ikame seviyesinin altına düşmesi nüfusun azalmasına yol açıyor. Pek çok ülke çiftleri çocuk sahibi olmaya teşvik ederek bu sorunun üstesinden gelmeye çalışıyor, ancak görünen o ki sorun daha derinlere iniyor. İlişkilerden tamamen kaçınan ve bunun yerine bekar kalmayı tercih eden insanlarda dramatik bir artış var.

Peki bu bekârlar hareketine ne sebep oluyor? Aile Çalışmaları Enstitüsü’nden Robert VerBruggen “bekar yaşamın genç nesiller için daha uygulanabilir ve cazip hale geldiğini” söylüyor. Bu kültürel değişimin, insanların seçeneklerinin genişlemesinin bir sonucu olduğuna ve Y kuşağı ile Z kuşağının kendileri için belirlenmiş olduğunu düşündükleri yoldan ziyade kendi yollarını takip etmekten korkmamalarına olanak tanıdığına inanıyor. Düşen doğum oranları, “ilişki durgunluğu” olarak adlandırılan ve bekârlar salgınına yol açan durumun bir belirtisi.

Sex and the City etkisi

Bekârlıktaki artışın en önemli nedenlerinden biri, bekârlığın ne kadar çekici göründüğü. VerBruggen’e göre evlilik hayatın daha geç dönemlerine itildikçe, kültür bekâr yaşamı cazip hale getirdi ve insanların daha uzun süre bekâr kalmasını sıradanlaştırdı. Friends ve Sex and the City gibi diziler Y kuşağına evlenmemiş ve özgür olmanın kozmopolit hayalini sattı. Genç kadınlar Carrie Bradshaw gibi bağımsız olmak isterken erkekler tek eşli Ross Geller’dan çok çapkın Joey Tribbiani gibi olmak istiyordu. Uzun bir süre boyunca evlilik, gelir ve istikrar için erkeklere bel bağlayan kadınlar için bir sigorta poliçesi olarak görülmüştü. Günümüze geldiğimizde ise kadınlar kendi yollarını çiziyor ve kendi geçimlerini sağlıyorlar.

Teknoloji ve sosyal medya bize parmaklarımızın ucunda geniş bir dünya sunarken, bizi gerçek dünyadan da koparabiliyor. Birçok araştırmacı, insanların modern dünyada ilişki kurmakta zorlanmasında sosyal medyanın önemli bir rol oynadığı konusunda hemfikir. Sosyolog Kent Bausman’a göre bir başka etken de gençlerin yetişkinliğe geç adım atması. Gençlerin dünyaya ayak uydurması daha uzun zaman alıyor ve birçoğu için bir ilişki akıllarındaki en son şey.